piątek, 24 lipca 2015

Kasza jaglana na słodko

śniadanie z kaszą jaglaną
Jeśli jeszcze nie polubiliście kaszy jaglanej to czas poznać ją bliżej. Ilość zastosowań kaszy jaglanej w kuchni jest ogromna: można z nią robić sałatki, risotta, słodkie śniadania. Stanowi także doskonałą bazę do past do pieczywa. Dzisiaj będzie kasza jaglana w wersji na słodko.

Składniki:
3/4 szklanki kaszy jaglanej 
2 szklanki wody
szczypta soli
garść borówek amerykańskich
1 łyżeczka ziaren sezamu
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka masła
mieszanka bakaliowa fitt: słonecznik, dynia, jagody goi, rodzynki

Sposób przygotowania:
Najpierw gotujemy dwie szklanki wody ze szczyptą soli. W międzyczasie partiami płuczemy na sitku kaszę jaglaną. Gotujemy bez przykrycia około 10 minut zważając na moment kiedy cała woda wyparuje. Nie mieszkamy. Po zdjęciu z ognia przykrywamy pokrywką na co najmniej 5 minut. Kaszę przekładamy do miseczki, mieszamy ją z łyżką masła, które powinno się samo rozpuścić i posypujemy cukrem trzcinowym. Dodajemy umyte borówki, mieszankę bakaliową i posypujemy sezamem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...