sobota, 24 września 2011

Kasza z boczkiem i cebulą


1 i 1/2 szklanki kaszy pęczak
250 g boczku
3 duże cebule
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka
2 łyżki masła

Kaszę gotujemy w 4 szklankach posolonej wody od 40 do 60 minut. Boczek i cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelnię dajemy masło i podsmażamy boczek, co jakiś czas mieszając. Powinien być dobrze wysmażony. Gdy boczek będzie zrumieniony dodajemy cebulę i czosnek. Wsypujemy przyprawy (pamiętając by paprykę dosypywać po zdjęciu patelni z ognia). Wszystko to co na patelni dodajemy do ugotowanej kaszy i mieszamy. Do tak przygotowanej kaszy bardzo dobrze pasuje bukiet sałat z dowolnym dipem na bazie majonezu.
Porcja na 4 osoby
Koszt:6,50 zł

niedziela, 11 września 2011

Ciasto orkiszowe


3 jajka
1/2 kostki margaryny
1 szklanka mąki orkiszowej
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
2 łyżki miodu
1 przyprawa do pierników
150 g suszonych, pokrojonych śliwek
80 g posiekanych orzechów
1 jabłko starte na grubych oczkach
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
można dodać także rodzynki/migdały/pestki dyni, słonecznika

Margarynę miksujemy z cukrem, następnie dodajemy żółtka, później stopniowo obydwie mąki, sodę, przyprawę do pierników, miód i starte jabłko. Na dodajemy jogurt i wszystko dokładnie miksujemy. W oddzielnym naczyniu ubijamy pianę z białek, dodajemy ją do wcześniej zmiksowanych składników i mieszkamy delikatnie łyżką (nie mikserem!). Na koniec dodajemy śliwki i bakalie. Ciasto pieczemy 40 minut w temperaturze 200 stopni.

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...