niedziela, 29 maja 2011

Seromak

ciast z serem i makiem

Ciasto kruche:
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 kostki masła
1 żółtko
1/2 szklanki cukru
3 łyżki śmietany
Wszystkie składniki razem zagnieść, rozwałkować na cienki placek, włożyć do formy wysmarowanej masłem i zapiec przez 10-15 minut.

Masa makowa:
500g maku 2x zmielonego
3/4 szklanki cukru
4 jajka (oddzielić żółtka od białek)
2 łyżki bułki tartej
bakalie
aromat
Mak należy utrzeć z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy bakalie, aromat i bułkę tartą. Z białek ubijamy pianę i również dodajemy ją do maku i delikatnie mieszamy. Masę makową rozsmarowujemy równo na kruchym cieście.

niedziela, 22 maja 2011

Ciemny biszkopt z jabłkami i masą karpatkową

Ciemny biszkopt:
4 jajka
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
3 łyżki kakao
Warstwa jabłkowa:
6 jabłek
1 galaretka
Masa karpatkowa:
1 masło roślinne w kostce
1 budyń waniliowy
1 i 1/2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
Biszkopt: rozdzielamy jajka, ubijamy mikserem białka razem z cukrem na sztywno. W małej miseczce mieszkamy żółtka z proszkiem do pieczenia i octem. Dodajemy to do ubitych białek i mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy mąkę i kakao i również delikatnie mieszamy łyżką. Biszkopt pieczemy 30 minut w temperaturze 160 stopni.
Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze części. Na dno garnka wlewamy pół szklanki wody i dusimy jabłka przez jakieś 10 minut. Można dodać cynamon, nie wymagają słodzenia. Po wyłączeniu do gorących jabłek wsypujemy galaretkę w proszku i wszystko mieszamy.
Masa karpatkowa: można kupić gotową lub ugotować budyń w mniejszej ilości mleka niż na opakowaniu, z dodatkiem cukru. Masło ucieramy mikserem i dodajemy do niego stopniowo przestudzony budyń.
Biszkopt należy przekroić na pół, na pierwszą warstwę kładziemy jabłka. Jeśli zrobimy to w krótkim czasie po ich ugotowaniu nasączą one swoim sokiem biszkopt, przez co ciasto będzie wilgotne i pyszne. Przykrywamy drugą warstwą ciasta i na to dajemy masę karpatkową. Wierzch można polać polewą, posypać orzechami lub udekorować w inny sposób.

koszt: około 13 zł

niedziela, 15 maja 2011

Zupa krem z brokułów

krem brokułowy z grzankami
6 szklanek bulionu
4 ziemniaki
10 róż brokuła
cebula
5 łyżek śmietany
2 kromki chleba na grzanki
2 łyżki masła
sól, pieprz, papryka
ponadto można dodać:
pietruszkę, pora, czosnek, koperek, podsmażoną szynkę itd.

niedziela, 8 maja 2011

Ciastka marchewkowe

marchewka ciastka
Dzisiaj jako tanie danie ciastka marchewkowe:
Składniki na ciasto identycznie jak w rogalikach marchewkowych - przepis tutaj
3 duże marchewki
1 kostka masła
2 szklanki maki
3 łyżki cukru
tłuszcz do wysmarowania blachy
plus ewentualnie dżem

Marchew trzemy na grubych oczkach. Wszystkie składniki należy zagnieść ze sobą, podzielić na trzy części i rozwałkować  trzy okrągłe placki o grubości 1/2 cm. Z placków przy pomocy foremek albo kieliszków wycinamy dowolne kształty ciastek. Można robić podwójne i posmarować dżemem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
czas wykonania: około 60 minut
koszt: około 5 zł w wersji podstawowej bez dżemu

niedziela, 1 maja 2011

Parówki w boczku

Dzisiaj parówki zapiekane w boczku - doskonałe, szybkie danie idealne na imprezy:
4 parówki
8 plastrów boczku
12 suszonych śliwek lub 4 plastry ogórka kiszonego i 4 paski żółtego sera.
tłuszcza do wysmarowania blachy
Dodatkowo: sałata do dekoracji
Parówki obieramy i kroimy na pół (na 2 sztuki). Robimy nacięcie wzdłuż parówki ale nie do końca. Boczek najlepiej od razu kupić krojony, gdyż jest cienki i idealnie nadaje się do owijania. Do jednych parówek w kieszonki wkładamy suszone śliwki (ciasno, 3 sztuki do każdej parówki) a do drugich pasek ogórka i pasek sera żółtego. Wszystkie parówki owijamy jednym plasterkiem boczku, możemy posypać ulubioną przyprawą i spinamy wykałaczką. Całość zapiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
czas wykonania: 25 minut

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...