sobota, 29 stycznia 2011

Kokosanki

1 duże opakowanie wiórek kokosowych (200 g)
50 g masła
2 białka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Masło razem z cukrem należy rozpuścić na małym ogniu. Po rozpuszczeniu należy dodać wiórki i ostudzić wszystko. Osobno ubijamy pianę, dodajemy mąkę ziemniaczaną i do tego naczynia wsypujemy wiórki z masłem i cukrem. Kokosanki można formować w kulki, spłaszczać lub nakładać dużą łyżką na blachę. Pieczemy nie dłużej jak 15 minut w temperaturze 180 stopni.

niedziela, 23 stycznia 2011

Sałatka z kurczaka i selera


1 duża pierś kurczaka
1 słoik selera konserwowego
1 puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
1/2 pora
2 łyżki majonezu
sól, pieprz, papryka

Pierś kurczaka należy gotować co najmniej 30 minut, po ostygnięciu rozdzielić na mniejsze części. Kukurydzę i selera należy odcedzić, selera można dodatkowo posiekać. Paprykę kroimy w kostkę, pora wedle uznania, ważne żeby posiekać go drobno. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy przyprawy, majonez i wszystko dokładnie mieszamy.
czas wykonania: około 60 minut

poniedziałek, 10 stycznia 2011

Likier kukułka


250 ml wódki
500 gram kukułek
Wódkę w podanej ilości lub nawet trochę mniejszej żeby było łatwiej mieszać umieszczamy w półlitrowej butelce. Najpierw jednak cukierki należy chociaż trochę pokruszyć. Do szklanej butelki wlewamy wódkę i wsypujemy wszystkie cukierki. Należy zamieszać, wstrząsnąć butelką i odstawić. Likier w zamkniętej butelce mieszamy codziennie co najmniej raz. Po tygodniu likier jest gotowy do spożycia. Doskonały jako dodatek do kawy.

wtorek, 4 stycznia 2011

Biszkopt z masą rumową i migdałami


Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
1 łyżeczka tłuszczu do posmarowania formy

Białka ubijamy mikserem z cukrem. W małym kubku łączymy żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Zawartość kubka dodajemy do białek i delikatnie mieszkamy łyżką. Na koniec dodajemy mąkę i również mieszamy łyżką. Pieczemy około 30 minut. Po ostygnięciu kroimy na dwie części, jeśli lubimy to dodajemy dowolny pącz.

Masa rumowa:
1kostka masła
1 budyń czekoladowy
400 ml mleka
2 łyżki cukru
pół kieliszka rumu lub aromat rumowy
garść migdałów siekanych

Budyń razem z cukrem gotujemy w 400 ml mleka. Studzimy. Masło ucieramy mikserem, dodajemy partiami budyń oraz rum/aromat rumowych. Na koniec dosypujemy posikane migdały. Tak przygotowaną masą dwukrotnie przekładamy biszkopt.

Pianka:
1 śnieżka
1 szklanka mleka
1 galaretka w dowolnym kolorze plus 300 ml wody

Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wody odpowiednio wcześniej tak abyśmy mogli dodawać ją zimną i lekko tężejącą. Śnieżkę ubijamy z zimnym mlekiem i na koniec dodajemy wcześniej przygotowaną galaretkę, wszystko razem mieszając. Piankę dajemy na wierzch ciasta. Można ją dodatkowo posypać migdałami, orzechami, wiórkami kokosowymi czy startą czekoladą.

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...