wtorek, 21 grudnia 2010

Pieczeń świąteczna

1/2 kg mielonego mięsa
kilka różyczek brokuła
około 20 suszonych śliwek
1 czerstwa bułka
1/2 szklanki mleka
2 cebule
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka koperku lub natki pietruszki
1 jajko
2 łyżki oliwy
przyprawy: sól, pieprz, papryka, majeranek, kminek
2 łyżki bułki tartej
Mięso wyrobić jak na kotlety mielone: razem z jajkiem, bułką namoczoną w mleku, dodać przyprawy, czosnek i bułę tartą. Osobno na patelni podsmażamy dość drobno pokrojoną cebulę, którą również dodajemy do mięsa. Śliwki suszone należy pokroić na mniejsze części i również dodać do mięsa. Dołączamy także posiekaną zieleninę. Do blaszki nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą  wkładamy połowę mięsa. Co 3 cm wciskamy jeden za drugim surowe brokuły w pozycji pionowej. przykrywamy resztą mięsa. Wierzch należy wygładzić, można posypać przyprawami i bułką tartą. Całość pieczemy około godziny czasu w temperaturze 180 stopni.


niedziela, 12 grudnia 2010

Paluszki z kminkiem

2 szklanki mąki
3/4 kostki masła
3 dag drożdży
2 jajka
5 łyżek mleka
odrobina cukru
kminek (cumin), sól lub inne ulubione przyprawy do posypania
tłuszcz do wysmarowania blachy

Z mąki, masła i jajka należy wyrobić ciasto. Dodajemy również drożdże rozpuszczone w letnim mleku z cukrem. Wyrabiamy dokładnie, następnie rozwałkowujemy na duży placek o grubości 0,5 cm, najlepiej żeby placek miał kształt zbliżony do prostokąta. Kroimy go najpierw w połowie w poprzek a następnie obydwie części kroimy na paski o szerokości 0,5 cm. Roztrzepujemy jajko i smarujemy nim wszystkie paluszki. Mieszkamy sól z kminkiem lub innymi przyprawami i posypujemy tą mieszanką paski. Pieczemy na natłuszczonej blasze w średnio gorącym piekarniku około 15 minut. Smarowanie jajkiem i posypywanie przyprawami można również robić bezpośrednio na blasze.
koszt: 4,50 zł


czwartek, 2 grudnia 2010

Sycąca zupa z kurczakiem

Dzisiaj zapraszam do spróbowania sycącej i rozgrzewającej zupy idealnej na jesienne i zimowe dni. Zupa ze względu na sposób przyprawienia przypomina odrobinę forszmak. Jej żelazne składniki to: podsmażone mięso, cebula, bulion, marchewka oraz po 1 łyżce śmietany, musztardy i przecieru pomidorowego do przyprawienia. Jeśli chodzi o główną treść czyli mięso można dodać również parówki, boczek czy kiełbasę. Dodatkowo w zupie doskonale komponować będzie się kukurydza z puszki oraz papryka.

Składniki:
1 litr bulionu
mała pierś kurczaka
20 dag mięsa mielonego
2 duże cebule
2 marchewki
4 ziemniaki
1 łyżka oleju
1 łyżka śmietany
1 łyżka musztardy
1 łyżka przecieru pomidorowego
sól, pieprz, papryka, natka pietruszki do przystrojenia.
Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy mięso z piersi kurczaka oraz mięso mielone, pod koniec dodajemy cebulę pokrojoną w półkrążki. W osobnym garnku gotujemy bulion, dodajemy do niego pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew. Po 10 minutach dodajemy podsmażone mięso wraz z cebulą. Całość gotujemy około 30 minut. Pod koniec doprawiamy zupę musztardą, śmietaną i przecierem oraz wsypujemy pozostałe przyprawy. Na wolnym ogniu gotujemy jeszcze 5 minut.

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...