niedziela, 28 listopada 2010

Gulasz z grzybami

gulasz z grzybami
0,5 kg mięsa gulaszowego
25 dag grzybów świeżych (mogą być pieczarki)
2 średnie cebule
1 szklanka bulionu
2 łyżki oleju
sól, pieprz, papryka
Mięso należy podsmażyć ze wszystkich stron na oleju, gdy będzie rumiane dodajemy pokrojone grzyby, smażymy razem około 5 minut i pod koniec smażenia dodajemy cebulę pokrojoną w półkrążki. Całą zawartość patelni przekładamy do garnka, podlewamy szklanką bulionu, doprawiamy i dusimy pod przykryciem około 30 minut.
czas wykonania: ok. 45 minut

niedziela, 21 listopada 2010

Koktajl bananowy

1 duży banan
200 ml mleka
plus opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu
odrobina posiekanych orzechów do posypania.

Banana kroimy w mniejsze części i miksujemy z mlekiem. Można dodać miód i orzechy. Napój nie wymaga dosładzania. Inne dodatki jakie można zastosować to: otręby, rodzynki, wiórki kokosowe itp.
Czas przygotowania: 5 minut

niedziela, 14 listopada 2010

Roladki pieczone z cukinii

1 średnia cukinia
ser typu włoskiego lub feta
2 plasterki szynki/papryka/cebula
przyprawy
tłuszcz do posmarowania blachy
Cukinie (bez obierania) kroimy wzdłuż w cienkie plasterki, najlepiej przy użyciu noża do obierania ziemniaków. Każdy plaster smarujemy serem, posypujemy ulubionymi ziołami i zależnie od upodobań dajemy cienki plasterek szynki, kawałek papryki lub kawałek cebuli. Jeżeli jako dodatek wybierzemy cebulę lub paprykę to układamy je na jednym końcu, żeby łatwiej było rolować. Plasterki cukinii zwijamy ciasno i spinamy wykałaczkami. Układamy w natłuszczonej formie, warto również po wierzchu skropić roladki oliwą oraz posypać przyprawami. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku nie dłużej jak 15 minut. Roladki są doskonałe jako przekąska na imprezę.

czwartek, 11 listopada 2010

Surówka z pora i jabłka

surówka porowa
1/2 pora (część jasna i ciemna)
3 jabłka
kilka kropli soku z cytryny
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
Pora i jabłka kroimy drobno w kostkę. Jabłka należy skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Wszystko razem mieszany z dwoma łyżkami majonezu.

niedziela, 7 listopada 2010

Zupa krem papryka i pomidory

zupa z papryki
4 czerwone papryki
4 duże pomidory
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 litr bulionu
2 łyżki masła lub oliwy z oliwek
sól, pieprz, papryka w proszku, bazylia
natka pietruszki do dekoracji

Na tłuszczu podsmażamy paprykę pokrojona w dużą kostkę, następnie dodajemy również pokrojoną cebulę, obrane i pokrojone pomidory i ząbek czosnku. Podgrzewamy bulion i dodajemy do niego podsmażone warzywa. Razem gotujemy około 20 minut. Zupę zestawiamy z ognia, studzimy i następnie miksujemy. Później znowu podgrzewamy ale krótko nie pozwalając na zagotowanie się zupy. Na koniec dodajemy przyprawy i już na talerzu dekorujemy natką pietruszki.
Jeśli mamy więcej czasu możemy zrobić zupę w wersji i papryką podpiekaną w piekarniku. Po podpieczeniu należy obrać ją ze skórki. Zupa jest wtedy dużo bardziej aromatyczna.

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...