niedziela, 27 czerwca 2010

Rolada ze schabu



rolada faszerowana
1 kg schabu bez kości
30 dag mięsa mielonego
10 dag sera żółtego
sól, pieprz, papryka, majeranek,
2 łyżki oleju

Schab należy naciąć wzdłuż w taki sposób aby powstał jeden płat, następnie należy rozbić go na desce. Osobno wyrabiamy mięso mielone z przyprawami i następnie rozsmarowujemy je na prostokącie rozbitego schabu (mięsa mielonego nie trzeba rozkładać przy brzegach). Mięso mielone posypujemy startym lub pokrojonym serem żółtym. Całość zwijamy ściśle w roladę i obwiązujemy mocnymi nićmi. Roladę po wierzchu należy również posypać przyprawami. Następnie roladę należy krótko obsmażyć z każdej strony na dużej patelni. Na koniec warto jeszcze posypać roladę po wierzchu majerankiem.
Roladę piecze się w wysmarowanej tłuszczem blasze lub w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 220 st. przez co najmniej 60 minut. Doskonała na ciepło do obiadu jak również na zimo jako wędlina.

piątek, 18 czerwca 2010

Zupa z kurek

500 gram kurek
2 litry bulionu warzywnego
1 cebula
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
5 średnich ziemniaków
1/2 szklanki śmietany
1/2 pęczka koperku
sól, pieprz

Cebulę i grzyby należy podsmażyć na maśle i dusić ok. 20 minut, pod koniec zasypać mąką. Bulion należy zagotować, dodać o niego ziemniaki pokrojone w kostkę i grzyby z patelni. Zupę gotujemy nie dłużej jak 15 minut, pod koniec należy dodać śmietanę z odrobiną soli (zahartowaną ciepłą zupą), doprawić i dodać drobno posiekany koperek.
koszt: około 4,50 zł (nie uwzględniono kosztu grzybów)

niedziela, 13 czerwca 2010

Sernik na zimno

500 g sera białego zmielonego
400 ml śmietany 30%
2 śnieżki
2 galaretki cytrynowe
1 galaretka w dowolnym kolorze na wierzch
owoce pod galaretkę
1 paczka biszkoptów

czwartek, 10 czerwca 2010

Makaron z boczkiem i pieczarkami


250 g makaronu penne
20 dag boczku
1 cebula
25 dag pieczarek
1/2 szklanki śmietany
2 łyżki oleju
sól, pieprz
natka pietruszki do dekoracji

Na patelni z olejem należy podsmażyć boczek pokrojony w kostkę. Gdy boczek się lekko zrumieni należy dodać pieczarki pokrojone w plasterki i na koniec cebulę pokrojoną w kostkę. Doprawiamy i dodajemy śmietanę wymieszaną z odrobiną soli. Oddzielnie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzamy go i dajemy na patelnię mieszając wszystko aby sos śmietanowy dobrze połączył się z makaronem. Gotowe danie można udekorować natką pietruszki.

wtorek, 8 czerwca 2010

Placuszki z cukinii


2 małe cukinie (waga ok. 70 dkg)
1 jajko
3/4 szklanki mąki kukurydzianej (może być zwykła)
1 cebula
kilka gałązek koperku
sól, pieprz
olej

Cukinie należy zetrzeć na dużych oczkach; cebulę również ścieramy na tartce. Do startej cukinii należy dodać 1 całe jajko, cebulę, mąkę, posiekany koperek i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z obydwu stron.

koszt: ok. 4 zł

czwartek, 3 czerwca 2010

Zupa z czerwonej soczewicy i boczku

zupa z soczewicy

Składniki na 4 porcje:
1,5 l bulionu
150 g czerwonej soczewicy
1 puszka pomidorów
150 g gotowego makaronu zacierki
100 g boczku
1 cebula (onion)
1 marchewka
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku (garlic)
sól, pieprz, bazylia, natka pietruszki

Na maśle podsmażamy boczek pokrojony w kostkę. Gdy się zarumieni dodajemy marchew pokrojoną w kostkę lub plastry, cebulę pokrojoną w kostkę i drobno pokrojony czosnek. Na koniec dodajemy odsączone pomidory z puszki i dusimy kilka minut.
W międzyczasie gotujemy bulion do którego dodajemy soczewicę. Powinna gotować się około 20 minut. Po tym czasie dodajemy makaron zacierki oraz podsmażony boczek wraz z warzywami. Całość gotujemy jeszcze ok. 20 minut, na koniec doprawiamy.
czas wykonania: około 45 minut

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...