niedziela, 13 czerwca 2010

Sernik na zimno

500 g sera białego zmielonego
400 ml śmietany 30%
2 śnieżki
2 galaretki cytrynowe
1 galaretka w dowolnym kolorze na wierzch
owoce pod galaretkę
1 paczka biszkoptów


Galaretki cytrynowe należy rozpuścić w 2 szklankach wody. Galaretkę na wierzch przygotować według przepisu na opakowaniu. Dobrze schłodzoną śmietanę trzeba ubić mikserem razem ze śnieżkami. Do ubitej śmietany dodajemy zmielony ser, mieszamy wszystko łyżką. Na koniec dodajemy partiami zimne galaretki cytrynowe. Na dnie tortownicy układamy biszkopty, najlepiej nasączone. Wylewamy na nie masę serową ale nie od razu po przygotowaniu, tylko jak zacznie lekko tężeć. Wstawiamy wszystko do lodówki na co najmniej pół godziny. Następnie na wierzchu układamy dowolne owoce (brzoskwinie, winogrona, truskawki, wiśnie) i zalewamy galaretką. Sernik należy przechowywać w lodówce.

 


Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...